Crivina de Sus

La Crivina de Sus am ajuns în 2013, ca urmare a unei cercetări a cimitirelor din zona rurală a Banatului, sat în care am ales să organizăm un prim atelier interdisciplinar, denumit „Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural”. Situația descoperită acolo și atunci, vechea formă de organizare a cimitirelor în jurul bisericii de lemn și starea de conservare precară a acesteia ne-a trezit o dorință de cunoaștere și în același timp ne-a sensibilizat. 

De la cercetare la intervenție: obiectivul principal al proiectului de la Crivina de Sus devine restaurarea Bisericii de lemn „Cuvioasa Paraschiva” (LMI: TM-II-m-A-06214) și a urmărit prospectarea locului în mai multe direcții. Tabăra de studiu a fost sincronizată cu practica studenților de la specializările: peisagistică, arhitectură, restaurare pictură și studii culturale, iar atelierele au acoperit următoarele teme:

*Relevarea și documentarea fotografică a bisericii de lemn; *Schița istorică a bisericii și localității, studiul de arhitectură vernaculară din zonă; *Analiza peisajului cultural în Crivina de Sus; *Cercetare etnologică asupra riturilor funerare și locuire; *Exercițiu demonstrativ de conservare a monumentelor funerare din piatră; *Conservarea stratului pictural la ușile împărătești și obiectele de cult; *Intervenții in situ: realizarea porții de acces în cimitir, a unei troițe și a împrejmuirii cu nuiele.

Organizarea demersului a presupus o parte aplicată a cercetării asupra obiectivului patrimonial și a proximității lui, coordonată de membrii echipei și diferiți specialiști. Finalul fiecărei zile a însemnat dezbateri informale, în jurul focului, pornind de la prelegeri susținute de invitații noștri: profesori, cercetători, practicieni.

 


Înapoi